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Question: May any person, who is not licensed to practice law in Kentucky, be 
employed by the Governor of Kentucky by virtue of the authority vested 
in him by KRS 12.210(1) without engaging in the unauthorized practice of 
law? 

Answer: No. 

References: KRS 12.210, 12.220, RAP 3.020  

OPINION 

KRS 12.210(1) expressly authorizes the Governor of Kentucky to employ only one type 
of employee to perform only one type of service, namely, “an attorney or attorneys for legal 
services to he performed”  KRS 12.220 grants broad powers to “any attorney or attorneys 
employed pursuant to the provisions of KRS 12.210…” and each of these powers clearly is 
within the definition of the practice of law as prescribed by RAP 3.020: 

The practice of law is any service rendered involving legal 
knowledge or legal advice, whether of representation, counsel or advocacy 
in or out of court, rendered in respect to the rights, duties, obligations, 
liabilities, or business relations of one requiring the services.  

Therefore, since the employment of anyone pursuant to KRS 12.210 would necessarily be 
limited to only those activities that constitute the practice of law, any person employed under the 
authority of KRS 12.210 would be engaged in the unauthorized practice of law unless he was 
licensed to practice law in Kentucky even though the terms of his employment set out in the 
governor's executive order employing him referred to his employment “as special counsel to the 
governor.” 

Note to Reader 
This unauthorized practice opinion has been formally adopted by the Board of Governors 

of the Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or 
its predecessor rule).  Note that the Rule provides in part: “Both informal and formal opinions 
shall be advisory only.” 


